Hoe registreer ik mijn merk buiten Caribisch Nederland?

Een inschrijving in het Caribisch Nederlands register bij BOIP geldt altijd automatisch voor de drie eilanden: Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Op basis van een Caribisch Nederlandse inschrijving kunt u optreden tegen het gebruik of de registratie door derden van uw merk of daarmee overeenstemmende tekens binnen de eilandengroep. U kunt niet alleen optreden tegen latere Caribisch Nederlandse merken, maar tegen alle in Caribisch Nederland geldige merken, dus ook Internationale merken met geldigheid in Caribisch Nederland.

Bescherming buiten Caribisch Nederland is ook mogelijk. Dat is aan te raden als u uw producten en diensten buiten Caribisch Nederland gaat verkopen. Voor bescherming buiten Caribisch Nederland bestaan er verschillende mogelijkheden, die elk hun specifieke voor- en nadelen hebben. De keuze voor een bepaald systeem hangt af van tal van omstandigheden en een effectieve bescherming valt of staat met het kiezen van het systeem dat het beste past bij uw specifieke situatie. Vuistregel hierbij is, dat de bescherming moet aansluiten bij het afzetgebied waar u actief bent: de bescherming moet niet te beperkt zijn maar een te uitgebreide bescherming is ook niet verstandig. Het is van belang uw merk te beschermen daar waar u het gebruikt en dus bescherming nodig hebt. Bescherming in een ruimer gebied kan onnodige risico's met zich meebrengen en zelfs tot gevolg hebben dat u uw rechten verliest.

De keuze voor een systeem van bescherming is dus een belangrijke afweging. Voordat u hieraan begint is het verstandig om u hierover goed te informeren.

U bent hier

Steven de Lira (NL)

“Als je professioneel bezig bent en ambitie hebt als bedrijf, dan is merkregistratie een must. Merknamen zijn het kapitaal van je bedrijf. Een unieke merknaam draagt bij aan je kwaliteitsimago en waardestijging van je bedrijf. Daar wil je geen gezeur over krijgen. Dat weegt ruimschoots op tegen de kosten.”

Steven de Lira kwam in 1994 van Curaçao naar Nederland om technische bedrijfskunde te studeren. Daarna richtte hij organisatieadviesbureau Opensa en het bedrijf Silkbricks op, een softwarebedrijf dat tools maakt om innovatieprocessen binnen bedrijven te versnellen.