Is mijn merk nog beschikbaar?

Voordat u uw merk gaat gebruiken en wilt beschermen is het uiteraard verstandig om uit te zoeken welke oudere merken er bestaan.

Hoe kan ik zoeken?

Het Caribisch Nederlandse merkenregister bevat alle gedeponeerde en ingeschreven merken die geldig zijn voor Caribisch Nederland. Dus niet alleen Caribisch Nederlandse merken maar ook internationale merken waarbij Caribisch Nederland is aangewezen. 

U kunt zelf (gratis) zoeken. Voor Caribisch Nederlandse merken en Internationale merken met geldigheid in Caribisch Nederland kunt u zoeken in het CaribIE-merkenregister

Zo krijgt u een indicatie van welke merken er al zijn ingeschreven. De garantie dat u geen problemen zult krijgen kan echter nooit worden geboden. In de eerste plaats kunnen ook andere rechten dan geregistreerde oudere merken een probleem vormen. Met name handelsnamen, maar bijvoorbeeld ook het auteursrecht of het modellenrecht. Verder is het moeilijk voorspelbaar wie op basis van welk merk bezwaar zal hebben tegen uw merk. En wat daarbij de kansen zijn hangt af van alle feitelijke en juridische omstandigheden van het geval.

Zelf doen of laten doen?

U kunt het onderzoek uitbesteden aan een merkengemachtigde of een in intellectuele eigendom gespecialiseerde advocaat. Het goed kunnen verrichten van een onderzoek én, belangrijker, het goed kunnen interpreteren van de resultaten en inschatten van de risico's is een specialisme. Veel bedrijven hebben deze specialistische kennis niet in huis en doen er dus verstandig aan om advies in te winnen bij een deskundige. 

U bent hier

Steven de Lira (NL)

“Als je professioneel bezig bent en ambitie hebt als bedrijf, dan is merkregistratie een must. Merknamen zijn het kapitaal van je bedrijf. Een unieke merknaam draagt bij aan je kwaliteitsimago en waardestijging van je bedrijf. Daar wil je geen gezeur over krijgen. Dat weegt ruimschoots op tegen de kosten.”

Steven de Lira kwam in 1994 van Curaçao naar Nederland om technische bedrijfskunde te studeren. Daarna richtte hij organisatieadviesbureau Opensa en het bedrijf Silkbricks op, een softwarebedrijf dat tools maakt om innovatieprocessen binnen bedrijven te versnellen.