Merken

Als ondernemer investeert u tijd, energie en geld in uw bedrijf. U bouwt een goede naam op en creëert hiermee waarde. Die waarde zit in de handelsnaam van uw bedrijf, de naam van uw product of dienst, of in het logo. En misschien in alle drie. U wilt niet dat een ander daar zomaar op meelift.

Het is dus zaak uw handelsnaam, merknaam en logo te beschermen. Zodat u kunt optreden tegen iemand die ze namaakt of er misbruik van maakt.

Met het registreren van uw handelsnaam en domeinnaam bent u al een eind op weg. Maar hiermee heeft u uw handelsnaam of logo nog niet als merk beschermd.

Wilt u optimale bescherming van uw naam of logo? Vraag dan een merkregistratie aan. U kunt zowel uw naam als het logo van uw product, dienst of bedrijf als merk registreren.

Meer over merken

 

Een sterk merk is drie keer geregistreerd

Waarom kiezen voor merkregistratie

  • Monopolie op het merk

    Met een registratie krijgt u het alleenrecht om uw merk te gebruiken voor de promotie van de producten en diensten waarvoor de registratie geldt.
  • Het merk is meer waard

    Verkoop van uw merk of het in licentie geven, is aantrekkelijker. Een geregistreerd ® merk is meer waard.
  • Bescherming tegen misbruik 

Met een registratie kunt u beter optreden tegen anderen die willen meeliften op uw succes.

  • Teken van professionaliteit

Om de registratie van uw merk te promoten, kunt u het ® teken gebruiken. Die professionele uitstraling wekt het vertrouwen van uw klanten.

Voordelen merkregistratie

Hoe registreren?

Caribie drie eilanden1. Is mijn merk nog beschikbaar?

Voordat u uw merk gaat gebruiken en wilt beschermen is het uiteraard verstandig om uit te zoeken welke oudere merken er bestaan. Hiervoor kunt u zoeken in het Caribisch Nederlandse merkenregister. U kunt zelf (gratis) zoeken. Meer over merk zoeken

2. Zelf doen of laten doen?

Bij een zo optimaal mogelijke bescherming van uw merken spelen er allerlei praktische en juridische vragen. Dat begint al bij de registratie. Welke tekens zijn geschikt als merk? Welke oudere rechten bestaan er en hoe moeten de risico's daarvan worden ingeschat? Voor welke waren en diensten wordt het merk gebruikt en hoe moeten deze worden omschreven om enerzijds een zo ruim mogelijke bescherming te krijgen en anderzijds potentiële conflicten te voorkomen? Allemaal zaken die van cruciaal belang zijn bij een succesvolle bescherming van uw merken. Voor advies over al uw merkenzaken en andere intellectuele eigendomsrechten kunt u terecht bij een merkengemachtigde of gespecialiseerde advocaat. Meer over merkenspecialisten

Uw merk online registreren3. Hoe registreer ik mijn merk?

Het depot van een nieuw merk kunt u aanvragen door een formulier in te vullen en de verschuldigde taksen te betalen. Het is het gemakkelijkst om dit online te doen. Hiervoor kunt u gratis een toepassing downloaden. Deze toepassing leidt u door het formulier heen en helpt u de aanvraag goed in te vullen. Meer over registreren

Hoe verloopt de procedure?

Bij ontvangst van uw depot kent BOIP de datum en de tijd van ontvangst toe. Hiervan ontvangt u een bevestiging. De door u op het formulier vermelde gegevens worden verwerkt in ons systeem. Er wordt eerst gekeken of uw depot aan de minimale vereisten voldoet. Meer over de procedure

Hoe kan ik mijn merk onderhouden?

Het uitsluitend recht op een merk ontstaat nadat BOIP uw depot heeft ingeschreven in het Caribisch Nederlands merkenregister. Om dit uitsluitend recht in stand te houden moet u het gebruiken, bewaken en uw inschrijving tijdig verlengen en up-to-date houden. Meer over merk onderhouden

Mijn merk registreren buiten Caribisch Nederland

Merk buiten Caribisch Nederland

Een inschrijving in het Caribisch Nederlands register bij BOIP geldt altijd automatisch voor de drie eilanden: Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Bescherming buiten Caribisch Nederland is ook mogelijk. Dat is aan te raden als u uw producten en diensten buiten Caribisch Nederland gaat verkopen. Voor bescherming buiten Caribisch Nederland bestaan er verschillende mogelijkheden, die elk hun specifieke voor- en nadelen hebben. Meer over buiten Caribisch Nederland

Veelgestelde vragen

Ik heb mijn merk geregistreerd. Kan ik nu het R-teken gebruiken?

Als uw merk geregistreerd is, kunt u de registratie van uw merk promoten door het ®teken te gebruiken. Die professionele uitstraling wekt het vertrouwen van uw klanten. Er is echter geen wet die verbiedt dat niet-geregistreerde merken ook het ®teken gebruiken. Dat er een ®teken bij een merk staat, betekent dus niet altijd dat het ook daadwerkelijk geregistreerd is. Of een merk geregistreerd is, kunt u controleren in het Merkenregister van Caribisch Nederland, de officiële publicatieplaats voor geregistreerde merken.

Kan ik een patent krijgen op mijn naam?

Nee, dit kan niet. Een patent (ook: octrooi) wordt alleen verstrekt voor technische vindingen. Een naam, bijvoorbeeld van uw bedrijf, een product of dienst, kunt u beschermen via het merkenrecht. Dit is iets anders dan het patent- of octrooirecht. Om uw naam (als merk) te beschermen, kunt u een merkregistratie aanvragen.

Mijn merk staat al in het Merkenregister. Wat moet ik nu doen?

Als uw merk al voorkomt in het Merkenregister, controleert u dan of de producten en diensten waarvoor het merk is geregistreerd overeenkomen met de producten en diensten waarvoor u uw merk gebruikt of wilt gebruiken. Is dit het geval, dan bestaat de kans dat u met uw merk inbreuk pleegt op het merkrecht van een andere partij. Om een conflict te voorkomen, kunt u het beste zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van uw merk voor de betreffende producten en diensten. U kunt het beste een nieuw merk bedenken, waarmee u niet in het vaarwater van andere partijen komt.

Als de producten en diensten waarvoor u uw merkregistratie wilt aanvragen verschillen (van een andere aard zijn) met het gelijkende merk dat u in het register hebt gevonden, dan kunt u uw merkregistratie vaak gewoon aanvragen. Een uitzondering op deze regel is als het gelijkende merk een bekend merk is.

Twijfelt u of u uw merk kunt registreren? Win dan advies in bij een specialist.

Waar vind ik een specialist om mij te ondersteunen?

Wanneer u een beroep wilt doen op een merkengemachtigde of merkenadvocaat voor de aanvraag van uw Caribisch Nederlands merk, dan dient deze gevestigd te zijn in het Koninkrijk der Nederlanden. Een merkengemachtigde vindt u via de gebruikelijke informatiekanalen zoals internet, telefoongids enz.

Waarom is het Merkenregister van Caribisch Nederland openbaar?

Het Merkenregister van Caribisch Nederland is openbaar omdat iedereen moet kunnen controleren:

  1. of een identiek of sterk gelijkend merk al bestaat alvorens een merkaanvraag in te dienen;
  2. of ná uw registratie een identiek of sterk gelijkend merk is aangevraagd voor dezelfde of soortgelijke producten en/of diensten.