Papiamentu  |  English  |  Nederlands

Klaro, bo ke pa hende kana broma ku bo nömber. Pero wak pa nan no bai kuné!

Bo ta impresario. Bo ta invertí den bo negoshi, anto bo ta skohe un nòmber i un logo. Negoshi ta kana bon i bo klientenan ta kontentu. Pero bo a para ketu i pensa ku otro empresario tambe ta mira ku kos ta bai bon ku bo? Anto ku nan por hasi uso di bo fama i popularidat?

Ta normal ku komo empresario bo tin hopi kos na bo kabes i kisas bo no ta pensa riba e echo ku bo marka, bo nòmber i bo logo no outomátikamente ta di bo. Bo mester hasi algu pa nan ta realmente di bo.

P’esei nos ta start un kampaña na Hulanda Karibense pa informá empresarionan tokante e tema akí. Kon bo por registrá bo marka pa asina niun otro hende bai kuné.

Registra mi marka awor

 

 

External video URL

|

CaribIE, merkregistratie in
Bonaire/St. Eustatius/Saba

Door het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP)
in opdracht van de Rijksdienst Caribisch Nederland

Ik heb een horecaonderneming

Uw horecaonderneming is succesvol. U ontvangt lovende recensies. De tijd, energie en geld die u in uw onderneming investeert leveren een goed resultaat. U bouwt een goede naam op en creëert hiermee waarde. Die waarde zit in de naam van uw bedrijf of dienstverlening. Of in het logo. En misschien in alle drie. U wilt niet dat een ander daar zomaar op meelift.

registreer uw merkRegistreer uw merk

Een merk is de naam, het logo, de vorm, het beeld of de klank die u gebruikt om uw dienst te onderscheiden van die van uw concurrent. Door uw merk te registreren, krijgt u het alleenrecht op het gebruik hiervan voor alle producten en diensten waarvoor u het merkrecht heeft aangevraagd.

Meer over merken

Ik heb een zeilschool

Uw zeilschool raakt bekend bij reis- en evenementenbureaus. Uw klanten zijn meer dan tevreden over de kwaliteit. De tijd, energie en geld die u in uw onderneming investeert leveren een goed resultaat. U bouwt een goede naam op en creëert hiermee waarde. Die waarde zit in de naam van uw bedrijf of dienstverlening. Of in het logo. En misschien in alle drie. U wilt niet dat een ander daar zomaar op meelift.

registreer uw merkRegistreer uw merk

Een merk is de naam, het logo, de vorm, het beeld of de klank die u gebruikt om uw diensten te onderscheiden van die van uw concurrent. Door uw merk te registreren, krijgt u het alleenrecht op het gebruik hiervan voor alle producten en diensten waarvoor u het merkrecht heeft aangevraagd.

Meer over merken

Ik heb een transportbedrijf

Uw klanten kennen u als betrouwbaar en accuraat. Uw opdrachten nemen toe. De tijd, energie en geld die u in uw onderneming investeert leveren een goed resultaat. U bouwt een goede naam op en creëert hiermee waarde. Die waarde zit in de naam van uw bedrijf of dienstverlening. Of in het logo. En misschien in alle drie. U wilt niet dat een ander daar zomaar op meelift.

registreer uw merkRegistreer uw merk

Een merk is de naam, het logo, de vorm, het beeld of de klank die u gebruikt om uw producten te onderscheiden van die van uw concurrent. Door uw merk te registreren, krijgt u het alleenrecht op het gebruik hiervan voor alle producten en diensten waarvoor u het merkrecht heeft aangevraagd.

Meer over merken

Ik heb een bouwbedrijf

U hebt naar tevredenheid van de opdrachtgevers een paar mooie projecten opgeleverd. En de volgende offertes liggen al klaar. De tijd, energie en geld die u in uw onderneming investeert leveren een goed resultaat. U bouwt een goede naam op en creëert hiermee waarde. Die waarde zit in de naam van uw bedrijf of dienstverlening. Of in het logo. En misschien in alle drie. U wilt niet dat een ander daar zomaar op meelift.

registreer uw merkRegistreer uw merk

Een merk is de naam, het logo, de vorm, het beeld of de klank die u gebruikt om uw producten te onderscheiden van die van uw concurrent. Door uw merk te registreren, krijgt u het alleenrecht op het gebruik hiervan voor alle producten en diensten waarvoor u het merkrecht heeft aangevraagd.

Meer over merken

Ik heb een galerie

U raakt steeds bekender als ontwerper. En de vraag naar uw ontwerpen neemt toe. De tijd, energie en geld die u in uw onderneming investeert leveren een goed resultaat. U bouwt een goede naam op en creëert hiermee waarde. Die waarde zit in de naam van uw bedrijf of product. Of in het logo. En misschien in alle drie. U wilt niet dat een ander daar zomaar op meelift.

registreer uw merkRegistreer uw merk

Een merk is de naam, het logo, de vorm, het beeld of de klank die u gebruikt om uw diensten te onderscheiden van die van uw concurrent. Door uw merk te registreren, krijgt u het alleenrecht op het gebruik hiervan voor alle producten en diensten waarvoor u het merkrecht heeft aangevraagd.

Meer over merken

Wat is een merk?

Natuurlijk zet u als ondernemer uw producten of diensten zo goed mogelijk in de markt. U gebruikt uw merk om naamsbekendheid te krijgen en de unieke eigenschappen van uw product of dienst te promoten. Daarin ligt de kracht van uw merk.

Daarom verdient uw merk bescherming. U wilt immers niet dat concurrenten het namaken of misbruiken. Als u uw merk officieel laat registreren, is het wettelijk beschermd. Concurrenten kunnen dan niet zomaar meeliften op uw succes.

Meer over merken

Waarom zou ik registreren?

  • Monopolie op het merk

    Met een registratie krijgt u het alleenrecht om uw merk te gebruiken voor de promotie van de producten en diensten waarvoor de registratie geldt.
  • Teken van professionaliteit

    Om de registratie van uw merk te promoten, kunt u het ® teken gebruiken. Die professionele uitstraling wekt het vertrouwen van uw klanten

Bekijk alle voordelen

Wat is intellectuele eigendom?

Caribie drie eilandenIntellectuele eigendom (IE) is de verzamelnaam voor rechten op uitgewerkte ideeën en creatieve concepten, zoals vormgeving, uitvindingen, muziek, merken, software, games, teksten en foto's.

Bent u een ondernemer met een uitgewerkt idee of concept dat u op de markt wilt brengen? Dan kunt u uw creaties beschermen door er intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) voor aan te vragen. Er zijn verschillende soorten intellectuele eigendomsrechten, die u los van elkaar of in combinatie kunt gebruiken. De keuze die u maakt, is afhankelijk van verschillende factoren.

Veelgestelde vragen

Ik heb mijn merk geregistreerd. Kan ik nu het R-teken gebruiken?

Als uw merk geregistreerd is, kunt u de registratie van uw merk promoten door het ®teken te gebruiken. Die professionele uitstraling wekt het vertrouwen van uw klanten. Er is echter geen wet die verbiedt dat niet-geregistreerde merken ook het ®teken gebruiken. Dat er een ®teken bij een merk staat, betekent dus niet altijd dat het ook daadwerkelijk geregistreerd is. Of een merk geregistreerd is, kunt u controleren in het Merkenregister van Caribisch Nederland, de officiële publicatieplaats voor geregistreerde merken.

Kan ik een patent krijgen op mijn naam?

Nee, dit kan niet. Een patent (ook: octrooi) wordt alleen verstrekt voor technische vindingen. Een naam, bijvoorbeeld van uw bedrijf, een product of dienst, kunt u beschermen via het merkenrecht. Dit is iets anders dan het patent- of octrooirecht. Om uw naam (als merk) te beschermen, kunt u een merkregistratie aanvragen.

Mijn merk staat al in het Merkenregister. Wat moet ik nu doen?

Als uw merk al voorkomt in het Merkenregister, controleert u dan of de producten en diensten waarvoor het merk is geregistreerd overeenkomen met de producten en diensten waarvoor u uw merk gebruikt of wilt gebruiken. Is dit het geval, dan bestaat de kans dat u met uw merk inbreuk pleegt op het merkrecht van een andere partij. Om een conflict te voorkomen, kunt u het beste zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van uw merk voor de betreffende producten en diensten. U kunt het beste een nieuw merk bedenken, waarmee u niet in het vaarwater van andere partijen komt.

Als de producten en diensten waarvoor u uw merkregistratie wilt aanvragen verschillen (van een andere aard zijn) met het gelijkende merk dat u in het register hebt gevonden, dan kunt u uw merkregistratie vaak gewoon aanvragen. Een uitzondering op deze regel is als het gelijkende merk een bekend merk is.

Twijfelt u of u uw merk kunt registreren? Win dan advies in bij een specialist.

Waar vind ik een specialist om mij te ondersteunen?

Wanneer u een beroep wilt doen op een merkengemachtigde of merkenadvocaat voor de aanvraag van uw Caribisch Nederlands merk, dan dient deze gevestigd te zijn in het Koninkrijk der Nederlanden. Een merkengemachtigde vindt u via de gebruikelijke informatiekanalen zoals internet, telefoongids enz.

Waarom is het Merkenregister van Caribisch Nederland openbaar?

Het Merkenregister van Caribisch Nederland is openbaar omdat iedereen moet kunnen controleren:

  1. of een identiek of sterk gelijkend merk al bestaat alvorens een merkaanvraag in te dienen;
  2. of ná uw registratie een identiek of sterk gelijkend merk is aangevraagd voor dezelfde of soortgelijke producten en/of diensten.